(Κατα)γράφοντας τα.. συναισθήματα

(Κατα)γράφοντας τα.. συναισθήματα

Το γνώριζες ότι το να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου μέσω της γραφής, υπό μορφή ημερολογίου, blog ή μιας απλής άσκησης σε ένα κομμάτι χαρτί, βελτιώνει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία;

Όσοι έχετε επισκεφθεί ψυχολόγο είτε για τα παιδιά σας είτε για εσάς τον ίδιο, θα σας πω ότι οι ασκήσεις του να καταγράφεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου είναι κάτι το συνηθισμένο. Στις μεθόδους που χρησιμοποιώ τουλάχιστον εγώ η ίδια στο γραφείο, μικροί και μεγάλοι καταγράφουν και ξεκινάνε να παρατηρούν μέσω της γραφής τον.. ίδιο τους τον εαυτό!

Σε μια έρευνα που ολοκληρώσαμε πριν πολλά χρόνια, είχαμε ζητήσει σε ενήλικες να καταγράφουν τα συναισθήματά τους για 20 ημέρες μετά από ένα ατύχημα που είχαν. Τους είχαμε ζητήσει να αναφέρονται στο ατύχημα, στα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους και να προσπαθούν να "αδειάσουν" όλα τους τα συναισθήματα στο χαρτί. Καθημερινά, επί 20 ημέρες, για 20 λεπτά. Ελέγχαμε ταυτόχρονα και μια άλλη ομάδα από ενήλικες, στους οποίους δεν ζητήσαμε να αναφέρονται στα συναισθήματά τους, απλώς να επικοινωνούν με φίλους και να περιμένουν να ηρεμήσουν από το γεγονός, με στόχο με τον καιρό να επουλωθούν οι πληγές τους, τόσο οι ψυχικές όσο και οι σωματικές και συναισθηματικές.

Τα αποτελέσματα;

Η ομάδα που έκανε καταγραφή των συναισθημάτων καθημερινά, συνήλθε αισθητά πιο γρήγορα, τα σωματικά τραύματα από το ατύχημα είχαν επουλωθεί και συναισθηματικά ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σε πλήρη αντίθεση, η άλλη ομάδα ακόμα και 20 ημέρες μετά τα ατύχημα, θεωρούσε τις αναμνήσεις του ατυχήματος ακόμα νωπές και τα σωματικά τους τραύματα ήθελαν ακόμα χρόνο να επουλωθούν.  Και αυτό γιατί τα επίπεδα του στρες και της κορτιζόλης τους διατηρούνταν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, κι ως συνέπεια εμπόδιζαν το ανοσοποιητικό σύστημα από το να λειτουργήσει σωστά και να επουλώσει με ταχύ ρυθμό τα τραύματα.

Πάρτε επομένως ένα κομμάτι χαρτί, ένα τετράδιο καλύτερα, και για όλο το υπόλοιπο του καλοκαιριού που ο χρόνος θα είναι λίγο πιο φιλικός μαζί σας λόγω παύσης "καθηκόντων", ανακαλύψτε μέσα από τη γραφή τον εαυτό σας και τις κρυφές σας σκέψεις.

Κρατήστε ημερολόγιο, μιλήστε για τα συναισθήματα σας και φυσικά μη φοβηθείτε να τα διαβάσετε μετά, αφού μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ πονάτε τον εαυτό σας εσείς οι ίδιοι με τις σκέψεις που κάνετε.  Αναγνωρίστε τι λέτε στον εαυτό σας κάθε φορά που κάτι σας στενοχωρεί, σας αγχώνει και σας πονάει.  Αναγνωρίστε πόσο άσχημα μερικές φορές "μιλάτε" στον εαυτό σας. Είναι σοκαριστικό πόσο σκληροί γινόμαστε με εμάς τους ίδιους, ενώ σε ένα φίλο, το παιδί μας ή τον άνθρωπό μας ποτέ δε θα λέγαμε το ίδιο που λέμε σε εμάς, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα σκληρά λόγια.

Τα συναισθήματα και ο πόνος αλλά και η χαρά που προκύπτει από αυτά, είναι ίδια για όλους μας! Αυτό που διαφέρει είναι η ένταση, την οποία μπορούμε να τη ρυθμίσουμε εμείς με τεχνικές. Το συναίσθημα προκύπτει πρωτίστως από τις σκέψεις μας και η συμπεριφορά ακολουθεί...

Μη φοβάστε το λευκό χαρτί ενός τετραδίου, χρωματίστε το με συναισθήματα, γεμίστε το σκέψεις κι εσείς και τα παιδιά σας, απομακρύνετε το άγχος και τους φόβους με τη γραφή! Και να είστε σίγουροι ότι το χαρτί αυτό δεν σας κρίνει για αυτά που γράφετε αλλά στην πραγματικότητα σας προστατεύει!

Αδειάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα σε ένα χαρτί, αποφορτίζετε τον εαυτό σας, το σώμα σας από την κορτιζόλη και τις ορμόνες του άγχους, κι επομένως αφήνετε το σώμα σας να νιώσει καλά, πιο υγιές και έτοιμο να απολαύσει την καθημερινότητα.

Το συναίσθημα είναι υγεία, οι σκέψεις είναι τροφή και η συμπεριφορά πρακτικά η στάση της ζωής μας. Χαράξτε την όπως εσείς επιθυμείτε αρκεί να γνωρίσετε πρώτα τον ίδιο σας τον εαυτό!

Καλή αρχή!

 
Φθόνος: Το "έλκος" της ψυχής

Φθόνος: Το "έλκος" της ψυχής

Gratitude!

Gratitude!