Ο ύπνος δεν είναι χάσιμο χρόνου...
Πάντως εγώ τον τελευταίο καιρό νυστάζω πολύ... Δεν κοιμάμαι και πολύ βέβαια, αν και οι περισσότεροι μου λένε ότι φταίει ο καιρός, οι έννοιες και άλλα πολλά... Αυτό που με απασχολεί όμως είναι το ότι νιώθω όλες τις αλλαγές της έλλειψης ύπνου στον...εγκέφαλο μου! Θυμάμαι χρόνια πριν, όταν ακόμα ήμουν φοιτήτρια στο εξωτερικό και ο καθηγητής της νευροψυχολογίας μας έλεγε τότε της συνέπειες του...sleep deprivation.
Για την ιστορία λοιπόν, το 1965, ένας δεκαεπτάχρονος μαθητής Λυκείου, ο Randy Gardner, επιχείρησε να μείνει ξύπνιος για 264 ημέρες, δηλαδή για 11 ήμερες, προκειμένου να δει πόσο θα αντέξει χωρίς ύπνο.
Το πείραμα το παρακολούθησαν πολλοί επιστήμονες γιατί ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να διαπιστώσουν τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου σε πραγματικό επίπεδο. Εννοείται, και μην το επιχειρήσετε, ότι δεν χρειάζεται να πειραματιστούμε με 11 ημέρες αϋπνίας. Αρκεί και μια ημέρα για να μην μπορείς να σηκωθείς το πρωί με ευκολία από το κρεβάτι την επόμενη..
Τι μάθαμε λοιπόν από αυτό το πείραμα; Τη δεύτερη ημέρα ο Randy αντιμετώπισε πρόβλημα με τα μάτια του, δεν μπορούσε να εστιάσει εύκολα και δεν μπορούσε να αναγνωρίσει αντικείμενα μέσω αφής!
Την τρίτη ημέρα, ήταν κακόκεφος και το σώμα του όλο και περισσότερο ασυντόνιστο. Στο τέλος του πειράματος είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα στη συγκέντρωση του, στη μνήμη του, είχε αρχίσει να έχει παρανοϊκές σκέψεις, ακόμα και παραισθήσεις. Σε άλλα άτομα που για άλλους λόγους δήλωσαν προβλήματα αϋπνίας -όχι 11 ημερών όπως ο Randy- εμφανίστηκαν ορμονικά προβλήματα, διάφορες ασθένειες, σε βαθμό μάλιστα που η ζωή μερικών κινδύνευσε.
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;
Γιατί όλοι μας θεωρούμε ότι χρειάζεται να κοιμηθούμε μόνο όταν το σώμα μας στείλει μηνύματα κόπωσης, ή όταν έχουμε ανάγκη από ξεκούραση, δεδομένου πάντα ότι πολλοί θεωρούνε πως ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου! Κι όμως! Ο ύπνος είναι μια πολύ σημαντική σωματική λειτουργία, που κατά τη διάρκεια της το σώμα ισορροπεί και το DNA μας αποκαθίσταται, ενώ ο εγκέφαλος αποτοξινώνεται και παίρνει δύναμη για την επόμενη ημέρα. Φαντάσου ότι το 1/5 της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα μας διοχετεύεται στον εγκέφαλο καθώς αποκοιμιόμαστε. Στον εγκέφαλο μας κατά τη διάρκεια της ημέρας συσσωρεύονται απόβλητα, τοξικά υποπροϊόντα που κατά τη διάρκεια του ύπνου "καθαρίζονται" από τον εγκέφαλο και τον καθιστούν ικανό να εργαστεί δυναμικά την επόμενη ημέρα. Ο λόγος για τοξίνες που εμποδίζουν τη μνήμη μας, τη συγκέντρωση κι άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου όταν είναι άυπνος. Έρευνες δε σταμάτησαν ποτέ να γίνονται γύρω από το πως ο εγκέφαλος "καθαρίζει" κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως υπεύθυνα για τη διαδικασία αυτή είναι τα λεμφαγγεία, μιας και συμβάλλουν στην καθημερινή απομάκρυνση των αποβλήτων. Ακόμα όμως ψάχνουμε...
Μέχρι τότε όμως να ξέρετε ότι για να γίνει σωστή δουλειά χρειαζόμαστε 7-8 ώρες ύπνου οι ενήλικες,τουλάχιστον 10 οι έφηβοι, και τα παιδιά 11-12!!