Πόσο εύκολα θυμάσαι ονόματα;

Πόσο εύκολα θυμάσαι ονόματα;

Ήμουν τις προάλλες σε μια ομιλία, και βρέθηκα αργότερα να είμαι μέρος μιας συζήτησης με κάτι επαγγελματίες, όπου συζητούσαμε διάφορα για την Ελλάδα, τον κόσμο, την Νευροψυχολογία. Κάποια στιγμή, εμφανίζεται μπροστά μου μια γυναίκα η οποία με πλησιάζει και με χαιρετάει εγκάρδια, όπως σε χαιρετάει ένας άνθρωπος που σε ξέρει καλά..

Την θυμήθηκα ως φυσιογνωμία, ότι απασχολείται στο χώρο τον τραπεζικό, ότι έχει οικογένεια, ότι τα παιδιά μας γνωρίζονται μέσω γνωστών και άλλες πολλές πολλές πληροφορίες, δεν μπορούσα όμως με τίποτε να θυμηθώ το όνομα της και επομένως να τη συστήσω στους άλλους.. Την κοίταξα ξανά και προσπάθησα να θυμηθώ αλλά τίποτα! Οπότε της ζήτησα να συστήσει τον εαυτό της μόνη της γιατί απλούστατα δεν θυμόμουν το όνομα της...

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Γιατί απλούστατα ο εγκέφαλός μας είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποθηκεύει πληροφορίες οι οποίες έχουν μια σχέση και μια συνέχεια μεταξύ τους. Τα ονόματα, οι μεγάλες λίστες (βλ. supermarket), οι αριθμοί, όλα τους είναι πολύ πιο δύσκολο να αποθηκευτούν στον εγκέφαλο συγκριτικά με άλλες πληροφορίες. Μπορεί ο εγκέφαλος να έχει απεριόριστες ικανότητες, έχει όμως και περιορισμούς λόγω της αρχιτεκτονικής που διαθέτει, κι αυτοί οι περιορισμοί αφορούν την απομνημόνευση ονομάτων, αριθμών και γενικώς πληροφοριών που θα τις έλεγε κανείς "στεγνές".

Το γεγονός ότι θυμόμουν τα πάντα για αυτή τη γυναίκα αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ με τίποτα το όνομα της, στην Νευροψυχολογία το χαρακτηρίζουμε ως το φαινόμενο the farmer/farmer effect ή the baker/baker phenomenon.

Τι είναι το farmer effect / baker phenomenon;

Ας το θέσουμε ως εξής. 

  • Μπορεί να γνωρίσεις ένα άτομο, με το οποίο όπως μιλάτε σου αναφέρει το όνομα του και το επάγγελμά του ότι είναι "Μπογιατζής". 
  • Την επόμενη ημέρα γνωρίζεις ένα άλλο άτομο που σου συστήνεται ως κ. Μπογιατζής και σου αναφέρει πως το επάγγελμα του είναι ψυχολόγος.

Ποιανού το όνομα θα θυμηθείς πιο εύκολα; Του ατόμου που είναι ψυχολόγος και τον λένε κ. "Μπογιατζή", γιατί απλούστατα έχεις δημιουργήσει μια εικόνα ενός ψυχολόγου που είναι.."μπογιατζής" και μόνο έτσι μπορείς να αποθηκεύσεις το όνομα του ώστε να το θυμηθείς! Επομένως, δεν αποθήκευσες το όνομα αλλά την εικόνα ενός "μπογιατζή" που εργάζεται ως ψυχολόγος. Σύνθετο αλλά ταυτόχρονα πιο εύκολο για τον εγκέφαλό μας!

Πάντως πολλά χρόνια πριν στο σχολείο, χωρίς να γνωρίζω το φαινόμενο αυτό και επειδή ήμουν τραγική στην.."παπαγαλία", θυμάμαι για να μάθω απ' έξω διάφορα, δημιουργούσα μια ιστορία με εικόνες που σχετίζονταν με το υλικό που έπρεπε να αποστηθίσω κι έτσι όλως περιέργως τα κατάφερνα!!!

Βρείτε λοιπόν ένα στοιχείο σε κάθε τι που θέλετε να θυμηθείτε, δώστε του μια εικόνα και πιστέψτε με, η αποθήκευση στην μνήμη θα γίνει λιγότερο ψυχαναγκαστική και πιο αποτελεσματική την επόμενη φορά...

Αυτή είναι η μαγεία του εγκεφάλου!

 
Monkey Brain?

Monkey Brain?

Αυτές οι Δευτέρες...

Αυτές οι Δευτέρες...