Χάνοντας το δάσος για τα δέντρα

Χάνοντας το δάσος για τα δέντρα

Αντίθετα με τη γενικότερη αντίληψη, οι εταιρικοί οργανισμοί είναι συνεχώς εξελισσόμενα, περίπλοκα συστήματα,  από άτομα, αποτελούμενα από ανθρώπους που σκέφτονται και νιώθουν. Η έντονη αυτή φυσική αντίθεση, το ότι δηλαδή είναι "ανθρώπινα" αλλά και περίπλοκα ταυτόχρονα, σημαίνει πως η υγεία τους και η μακροχρόνια παραμονή στο χώρο δραστηριοποίησης τους, βασίζεται εν μέρει στους ίδιους παράγοντες που κρίνουν την ισορροπία και υγεία ενός ατόμου.

Παρόλα αυτά, όλο και πιο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς που τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στην ανάγκη του να είναι "Ανταγωνιστικοί", οι "Καλύτεροι", “Συγκεντρωμένοι και Αποδοτικοί”, ταυτόχρονα βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πρόσβαση σε σωστά εργαλεία από τους εργαζομένους. Ως αποτέλεσμα, η δημιουργικότητα, η εμπιστοσύνη και η θέληση καταπιέζονται αντί να ανθίζουν. 

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο ερώτημα που αποτελεί και τίτλο αυτής της δημοσίευσης. Μήπως μπερδεύουμε το δάσος με τα δέντρα; Είναι άραγε οι εταιρείες υπερβολικά αφοσιωμένες στο τελικό στόχο (που αδιαμφισβήτητα αποτελεί κλειδί για την οικονομική επιβίωση) αντί του να προμηθεύουν τους υπαλλήλους με τα σωστά εργαλεία και κίνητρα που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, αφοπλίζοντας και μειώνοντας τις υπερβολικές συνθήκες πίεσης στο σημερινό επιχειρηματικό κόσμο;

Enter the Mind Room: Ένα πραγματικό δωμάτιο, στη ρεαλιστική εκδοχή της λέξης. Ένας ήρεμος και χαλαρός χώρος στο εσωτερικό της εταιρείας ή οργανισμού, προορισμένος να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα των συμμετεχόντων. Μέσω παιχνιδιών-ρόλων, οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται σε τεχνικές ελέγχου του stress, καλύτερου ελέγχου του σώματος και του μυαλού τους, με στόχο την καλυτέρευση της εσωτερικής τους ισορροπίας. 

Το Μind Room (μέρος του προγράμματος Brain Fitness Today© από την Self Balance) λειτουργεί παρόμοια με τον αγαπημένο χώρο κάποιου, ένα σημείο του σπιτιού του που νιώθει άνετα. Υπάρχουν βέβαια διαφορές, με μεγαλύτερη το ότι έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία που σχεδιάστηκε και λαμβάνει μέρος με τη βοήθεια του ψυχολόγου coach. Οι υπάλληλοι οδηγούνται σε μια κατάσταση διαλογισμού, ενώ τους δείχνονται εικόνες, μικρά videos καθώς και διαδραστικά videogames. Έτσι, εκπαιδεύονται στο να παραμένουν ήρεμοι, χαλαροί και ταυτόχρονα συγκεντρωμένοι, ανεξάρτητα από το τι βλέπουν κι ακούν.

Ένα πρόγραμμα Mind Room περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

Pre-performance Training: Τροφοδοτούμε τον κάθε συμμετέχοντα με συγκεκριμένες ασκήσεις και παιχνίδια που έχουν ένα προσωπικό, εσωτερικό θα έλεγε κανείς νόημα.

Psychological Assessment: Αρχικός στόχος εδώ είναι η επίτευξη της εισόδου στη ζώνη της μέγιστη ανοχής. Δείτε το σαν ένα ατομικό stress profile το οποίο βοηθά τον coach και ψυχολόγο (πάντα μέσω της χρήσης συσκευών neurofeedback και biofeedback) να καταμετρήσει και να αναλύσει την ποικιλία στον καρδιακό παλμό, τις ρουτίνες αναπνοής κάποιου, τα γνωρίσματα άγχους τους, τα εγκεφαλικά του κύματα, καθώς και τη μυϊκή ένταση. Τελικός στόχος είναι να βοηθήσουμε το συμμετέχοντα να κατανοήσει πως κάθε μία λειτουργία του σώματος του παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, και πως η καλύτερη διαχείριση της ενέργειας μας μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα στην επιτυχία.

Οι υπάλληλοι εκπαιδεύονται στο να παραμένουν ήρεμοι, χαλαροί και ταυτόχρονα συγκεντρωμένοι, ανεξάρτητα από το τι βλέπουν κι ακούν.

Απευαισθητοποίηση: Η διαδικασία μετατροπής της αποτυχίας σε επιτυχία. Ένας χειροπιαστός οδηγός γύρω από το πως να ανακάμψει κάποιους από μία περίσταση γεμάτη stress, μαθαίνοντας το να καταφεύγει στις κατάλληλες μεθόδους ενστικτωδώς.

Στο τέλος κάθε τέτοιου coaching session, οι συμμετέχοντες παρατηρούν ευθύς αμέσως σημαντική βελτίωση στην εσωτερική τους διαχείριση (και ανοχή σε stress), καθώς επίσης και συμπαγή επικοινωνιακά skills. Με τη σειρά του, αυτό λειτουργεί σα μια νέα βάση, θεμέλια αν θέλετε, για την ατομική αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ενέργεια για την εταιρεία, μέσω πλέον δημιουργικών παικτών, αντί ενός παθητικού κοινού. Μία win-win κατάσταση για όλους.

Άδραξε τη Στιγμή!

Άδραξε τη Στιγμή!

Άγχος, σκέψεις και η κρίση πανικού

Άγχος, σκέψεις και η κρίση πανικού