Τι 50, τι 60, τι 80...
Ίσως έχετε ακούσει ή διαβάσει άρθρα που αναφέρουν ότι η συνύπαρξη του ανθρώπου με άλλα άτομα βοηθάει πολύ στην ψυχική μας υγεία. Και σωστά έχετε διαβάσει! Αυτό που λέμε όμως πολλές φορές και που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η ψυχική υγεία, η διάθεσή μας, αλλά και η υγεία του εγκεφάλου μας!
Αν έχετε κοντά σας, στην οικογένεια ένα πιο ηλικιωμένο άτομο, μην παραξενευτείτε που μετά από ένα Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, αρχίζει και θυμάται περισσότερες ιστορίες και γενικά να συμμετέχει περισσότερο στις συζητήσεις συγκριτικά με άλλες ημέρες... Πόσες φορές ξεκινάνε αφηγήσεις από τα παλιά και θυμούνται τα..πάντα, ενώ κανονικά δε θα ήταν σε θέση να θυμηθούν τι έφαγαν το μεσημέρι...
Έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και άτομα στην ηλικία των 50 αλλά και των 80 ετών που βρίσκονταν παρέα με άλλα άτομα σε διάφορες ομάδες δραστηριοτήτων όπως λέσχες ανάγνωσης βιβλίων, λέσχη πεζοπορίας ή μπριτζ κ.α., παρουσίασαν εγκεφαλική λειτουργία που ήταν 10 χρόνια μικρότερη από τη βιολογική τους! Ναι, ναι!! Και μεταξύ μας, παρατηρείστε όλοι τον εαυτό σας και μην μου πείτε ότι δεν νιώθετε πιο δυναμικοί και οξυδερκείς μετά από μια κοινωνική εκδήλωση...
Η παρέα του συντρόφου θα μου πει κάποιος δεν ...πιάνει; Όχι στην εγκεφαλική λειτουργία, βοηθάει όμως στο συναισθηματικό κόσμο του άλλου, στα συναισθήματα ασφάλειας και ευγνωμοσύνης, ότι υπάρχει ο άνθρωπός σου εκεί δίπλα!
Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως σε όποια ηλικία και αν είμαστε, η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, η συμμετοχή μας σε συζητήσεις και δραστηριότητες ενισχύουν τον εγκέφαλο μας, και τον καθιστούν νοητικά πιο υγιή!
Η συμμετοχή σε ομάδες κάνει καλό λοιπόν στον εγκέφαλό μας και στην ψυχή μας, θα έλεγα εγώ.