Εσύ πόσο κοιμάσαι κάθε ημέρα;

Εσύ πόσο κοιμάσαι κάθε ημέρα;

Δεν ξέρω για εσάς αν το θυμάστε, αλλά εμένα μου έχει μείνει ότι την επομένη ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά, το πιο σημαντικό από όλα δεν ήταν να απαντήσεις στην ερώτηση "που πήγες και τι έκανες;", γιατί εμένα μεταξύ μας μου άρεσε πάντα η παρέα στο σπίτι, αλλά στο "τι ώρα κοιμήθηκες;".

Ίσως γιατί ήταν φοβερός άθλος για κάποιους να πούνε ότι κοιμήθηκαν αργά και ότι άντεξαν μέχρι το πρωί χωρίς ύπνο. Το ίδιο συνεχίστηκε και στα φοιτητικά μου χρόνια που κάποιοι έμεναν ημέρες ολόκληρες χωρίς ύπνο για να διαβάσουν για τις εξετάσεις τους, αρκετές φορές μέχρι και.. λιποθυμίας! Και με τα παιδιά μου έπειτα, πάλι το ίδιο, κάθε Σαββατοκύριακο να γίνεται ολόκληρη συζήτηση για το τι ώρα θα κοιμηθούν. Όσο πιο αργά τόσο πιο ευτυχισμένα..

Είναι τελικά κατόρθωμα να "κόβουμε" από τον ύπνο μας και να κοιμόμαστε λιγότερο; Γιατί εμένα πραγματικά αν μου χάριζε η ημέρα ώρες για ύπνο, μόνο με χαρά θα τις δεχόμουν!

Πιο κάτω έχω βάλει μια κλίμακα, ακριβώς όπως έχει δοθεί από ομάδα επιστημόνων στην Αμερική που ασχολούνται με τις διαταραχές ύπνου. Εκεί μέσα αναφέρεται ο ιδανικός χρόνος ύπνου που χρειάζεται κάθε ηλικία.  Για ρίξτε μια ματιά να δείτε πόσες ώρες θα έπρεπε να κοιμάστε εσείς; Γιατί παρόλο που έχουν γίνει τόσες έρευνες, νομίζω πως όλοι επιμένουμε να "κόβουμε" ώρες ύπνου λες και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό.

Κι όμως είναι τρομερά σημαντικό, όπως μου έλεγε κάποτε ένας ειδικός γιατρός σε θέματα ύπνου, συμπληρώνοντας μάλιστα να μην πιστεύουμε σε διάφορους μύθους γύρω από τον ύπνο. Ακόμα και μια ώρα μου έλεγε να μειώσεις από τον καθημερινό σου ύπνο, μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωση σου, τα επίπεδα της ενέργειας σου αλλά και την ικανότητα σου να αντιδράσεις σε κάτι που θα προκύψει ξαφνικά.

Επίσης το σώμα μας δεν μπορεί να βρει το ρυθμό του εύκολα αν αλλάζουμε συνεχώς τις ώρες ύπνου. Γι' αυτό το λόγο, μετά από πολλά ξενύχτια ή πολύ δουλειά (λόγω της οποίας δεν κοιμόμαστε), το σώμα θέλει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να μπει πάλι στους κανονικούς του ρυθμούς.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως όπως σε όλα άλλωστε τα πράγματα, σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.  Δεν είναι οι πολλές ώρες ύπνου αλλά οι ποιοτικές ώρες ύπνου που θα αναζωογονήσουν τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα.

Μην περιμένετε να κοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο όπως μου λένε πολλοί για να ξεκουραστείτε και να αναπληρώσετε τις ώρες ύπνου, γιατί ειλικρινά ούτε αυτό βοηθάει.. Ίσα-ίσα, θα έλεγα πως χαλάει τον όλο κύκλο που ακολουθεί το σώμα σας, με αποτέλεσμα μετά από τον πολύ ύπνο όλο το Σαββατοκύριακο, το σώμα τη Δευτέρα στο γραφείο να... σέρνεται.

Βάλτε ένα πρόγραμμα στον ύπνο σας, και θα δείτε μεγάλη διαφορά στις αντοχές, στη συγκέντρωση, στο stress ακόμα και στη διατροφή σας! Ένα κουρασμένο σώμα πασχίζει να ανταποκριθεί στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Προσπαθεί να αντέξει και να ισορροπήσει. Όσον καφέ και όση ζάχαρη και να του δίνετε, τίποτα δε βοηθάει περισσότερο από έναν καλό ποιοτικό ύπνο, χωρίς τηλεόραση, κινητό και υπολογιστή πριν...

Have a good night's sleep!

Η μαγεία της ομαδικής προσπάθειας

Η μαγεία της ομαδικής προσπάθειας

Φθόνος:  Ένστικτο ή τρόπος ζωής;

Φθόνος: Ένστικτο ή τρόπος ζωής;