Κοίτα με στα μάτια να δω τι νιώθεις

Κοίτα με στα μάτια να δω τι νιώθεις

Έχω καιρό να γράψω. Ο κύριος λόγος ήταν το ότι ήθελα να αφήσω τον καθένα από εσάς που επικοινωνούμε καθημερινά να “φύγει” από το computer, laptop και κινητό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ήθελα καθένας από εμάς σε αυτή την παρέα να απολαύσει τη φύση, το καλοκαίρι, τη θάλασσα ή το βουνό, και να προσπαθήσει να βιώσει χειροπιαστά όλα όσα λέμε μέσα από αυτό το blog. Να ζήσει καθένας από εμάς τη στιγμή, να απολαύσει τη δύναμη της επικοινωνίας αλλά και της σιωπής.

Συνέβησαν πολλά αυτό το καλοκαίρι…

Δύσκολες καταστάσεις με φίλους και γνωστούς που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, άλλους που αντιμετώπισαν τον πόνο του θανάτου και άλλους που έχασαν τα σπίτια τους, την περιουσία τους… Τι να γράψω λοιπόν αυτές τις ημέρες, τη στιγμή που το μόνο που είχε ανάγκη ο καθένας μας ήταν η σιωπή και ο χρόνος; Χρόνος ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας.

Παρόλα αυτά παρατηρούσα τις αντιδράσεις του κόσμου γύρω μου. Παρατηρούσα τα βλέμματα και αντιλαμβανόμουνα τα συναισθήματα. Το ξέρετε ότι βάζει ερευνών έχει καταγραφεί πως υπάρχουν 412 διαφορετικά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος; Και ότι μάλιστα καθένα από αυτά μπορούμε να το εκφράσουμε στο πρόσωπο μας και πιο συγκεκριμένα στο βλέμμα μας;

Πόσες φορές άραγε έχει τύχει να κοιτάς τον άλλον στα μάτια; Πότε οι άνθρωποι αποφεύγουν να σε κοιτάξουν στα μάτια και τι σημαίνει αυτό;

Το βλέμμα, η βλεμματική επαφή όπως διαφορετικά αναφέρεται και σε έρευνες, είναι από μόνη της μια μορφή επικοινωνίας. Ο θυμός, η οργή, η θλίψη, ο πόνος, η χαρά, η ανακούφιση και τόσα άλλα συναισθήματα ζωγραφίζονται στο βλέμμα μας. Η ενοχή, οι τύψεις, ο φόβος, η ταπείνωση είναι τόσο ορατά όταν έχεις δουλέψει με το βλέμμα των ανθρώπων.  

Κοίταξε τον φίλο σου, τους γονείς, τα παιδιά σου στα μάτια. Δείξε και αγκάλιασε τον συνάνθρωπο σου με το βλέμμα χωρίς να πεις πολλά. Στήριξε τον και δείξε το ενδιαφέρον σου μόνο με το βλέμμα. Είναι βέβαιο πως θα το νιώσει το συναίσθημα, θα το αφουγκραστεί.  

Όταν το βλέμμα σου πέφτει και κοιτάει χαμηλά σημαίνει πολλά. Όταν δεν μπορείς να δεις τον συνάνθρωπο σου, τον φίλο σου, το γονιό και το παιδί σου στα μάτια, τότε σημαίνει ακόμα περισσότερα. Και δυστυχώς αυτό το χαμηλό βλέμμα το είδα σε πολλούς αυτό το καλοκαίρι.

Μην αφήνετε τη δύναμη του βλέμματος να χάνεται. Ζωντανέψτε το βλέμμα σας, αφουγκραστείτε τα συναισθήματα και τις ανάγκες και θα καταλάβετε πολλά βλέποντας το… βλέμμα του άλλου.

Γιατί όπως λέγανε και οι μαμάδες μας, ”κοίτα με στα μάτια για να μάθω την αλήθεια!”.

Γιατί η ματιά σημαίνει πολλά, και… λέει ακόμα περισσότερα!

Life is full of emotions😌

Τι κι αν δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες;

Τι κι αν δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες;

Πάλη ή φυγή;

Πάλη ή φυγή;